Nieuws

over het station, openluchtspektakel 'Twee Graden' en een nieuwe ontdekkingsreis.

Groei station Hoorn

Het aantal reizigers op station Hoorn is in 2018 met 4% gegroeid. Per dag heeft station Hoorn gemiddeld 14.300 in- en uitstappers. Dat heeft NS begin juli bekend gemaakt.


Totale landelijke groei

In 2018 is het aantal in- en uitstappers met 2,2% gestegen op een gemiddelde werkdag. In het weekend is de stijging zelfs 4,2%. De totale groei is daarmee 2,7%. Dit heeft te maken met economische groei en verbetering van de dienstregeling. Het totaal aantal reizen op een gemiddelde werkdag bedraagt ongeveer 1,3 miljoen.


Over de cijfers
Elk jaar geeft NS een actueel beeld van de aantallen in‐ en uitstappers per station. Dit beeld is gebaseerd op de NS‐reisgegevens van het afgelopen jaar en gaat uit van een gemiddelde werkdag. Belangrijkste bron voor de in‐ en uitstappers zijn de OV‐chipkaartdata. Het gebruik van de OV-chipkaart is de afgelopen jaren fors toegenomen en de methodiek om tot een goede inschatting te komen van de aantallen in‐ en uitstappers per station is daarop aangepast.

Openluchtspektakel 'Twee Graden'

Zodra de zon ondergaat in Hoorn, komt de geschiedenis van de stad tot leven. Het sfeervolle stadsplein de Roode Steen wordt vanaf 23 augustus omgetoverd tot een openluchttheater. Hier kunt u 30 avonden achtereen genieten van een videoshow met oogstrelende beelden en spectaculaire muziek met nieuwe en verrassende verhalen uit de geschiedenis van Hoorn.


Wanneer?

Vanaf vrijdag 23 augustus 2019 tot en met zondag 22 september 2019 is de videoshow elke maandag tot en met zondag van 21:00 tot 22:00 uur te zien.

Nieuwe ontdekkingsreis bij Museumstoomtram

Deze zomer wordt een nieuwe ontdekkingsreis toegevoegd aan het arrangement van de Museumstoomtram. Het nieuwe middagprogramma Stoomtram 1900 gaat vanaf 1 augustus van start.


Stoomtram 1900

De dagtocht in Westfriesland groeit al jaren in populariteit. En toch is er nog een heleboel te ontdekken bij de Museumstoomtram. Het grootste rijdende museum in ons land introduceert daarom vanaf 1 augustus het nieuwe middagprogramma Stoomtram 1900. In dit arrangement kan de geschiedenis van de stoomtram in Nederland worden ontdekt op het museumterrein in Hoorn en wordt aansluitend een korte rit gemaakt naar Wognum, waarbij de bezoekers onder begeleiding van een gids meereizen in de oudste stoomtram van het museum. Locomotief NS 6513 uit 1887, zal als rijdend icoon uit de IJzeren Eeuw de trams rijden. Stoomtram 1900 laat zich prima combineren met een bezoek aan de bezienswaardigheden uit de Gouden Eeuw in Hoorn.

Stoomsafari

De Museumstoomtram heeft tot en met 31 augustus een uitgebreide zomerdienstregeling. Kinderen kunnen onderweg deelnemen aan de gratis speurtocht Stoomsafari en het kolenvuur in Bello bekijken of zich verkleden als een reiziger uit de IJzeren Eeuw.


Meer info en e-tickets: www.stoomtram.nl