'TOREN gaat mede het aanzicht van de stad op een goede manier bepalen'

Appartementencomplex TOREN wordt gebouwd op de hoek van de Provincialeweg en de verbindingsweg met de Maelsonstraat. TOREN staat op korte afstand van alle belangrijke faciliteiten; winkels, restaurants, cafés, strand, zorg en OV. Het complex bestaat uit laagbouw en een toren van 20 verdiepingen. Blikvanger zal de woontoren worden, met een hoogte van ruim 55 meter en penthouses met uitzicht over het oude stadscentrum en het Hoornse Hop.

TOREN gaat letterlijk de hoogte in. In een gebied vlakbij alle faciliteiten, maar waarin de ontwikkeling van de Poort van Hoorn nog volop moet plaatsvinden. TOREN geeft als eerste invulling aan de woonwens in de Poort van Hoorn. We gingen met directeur Guido Scholtens van de Scholtens Groep in gesprek. Onder andere over de keuze om een toren te bouwen.

Stoere keuze

Guido Scholtens: “Een toren bouwen in Hoorn is best spannend, maar het bestemmingsplan en dus randvoorwaarden waren al bekend. Eigenlijk heeft de gemeente zelf een ambitieuze stap gezet. Het is een stoere keuze van hen geweest die wij met beide handen hebben aangegrepen en vorm gegeven tot TOREN. Op deze plek, een groot stuk braakliggend terrein met bouwbestemming, viel voor ons alles samen. De locatie voldeed aan wat veel mensen nu zoeken: in de stad, on the go, met zorg om de hoek en eten waar je maar wilt. Het woonproject is een mooi markeerpunt naar een van de nieuwe entrees richting de binnenstad van Hoorn. En deze wordt gekenmerkt met een markant gebouw met hoogteaccent.”

Locatie om te groeien

Voor de ontwikkeling van de Poort van Hoorn wordt er gesproken over twee krachtige milieus. Een stedelijk woon- en verblijfsmilieu aan de zuidkant, een stukje binnenstad dat erbij komt. En aan de noordkant een milieu dat een ontmoetingsplaats moet zijn. Een krachtige stationszone dat meer stedelijk aanvoelt. En TOREN is daar een mooie, concrete invulling van. “De locatie leent zich er goed voor om te groeien. Het staat niet midden in een woonwijk, daarom heeft TOREN een grote binnentuin. Daar kunnen bewoners elkaar ontmoeten. Daarnaast ligt de locatie op loopafstand van de binnenstad, van het treinstation, en met de auto ben je zo op de snelweg. TOREN is ontworpen met een andere uitstraling vanuit verschillende kanten. Vanuit de binnenstad is deze zeer rank en slank en vanaf de Provincialeweg een duidelijk herkenningspunt. Het zal met respect de skyline van Hoorn sieren."

Rijke historie als inspiratie

GEO Architecten heeft zich bij het ontwerpen van TOREN laten inspireren door de rijke historie van Hoorn als VOC-stad. “De toren is geïnspireerd door de verschillende pakhuizen uit die tijd. De pakhuizen met verschillende stijlen werden naast elkaar gebouwd. De inspiratie is terug te zien in het kleur- en materiaalgebruik. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van glans, de naturel kleuren en accenten van de oude galjoenen van de VOC. Dat laatste is zichtbaar in de verbinding tussen de begane grond en eerste verdieping. TOREN gaat mede het aanzicht van de stad op een goede manier bepalen."