Coronacrisis hakt er stevig in

Maar de Museumstoomtram zit niet bij de pakken neer

De Museumstoomtram is de parel van de stad, zelfs van de regio. Het mooiste, rijdende museum van Nederland verdient het om nog meer in de etalage te staan. De Museumstroomtram heeft daarom een prominente plek in de plannen van de Poort van Hoorn. Het museum moet ‘het kloppend hart’ worden van het gebied. Sinds 6 juni is het museum weer open en rijdt de stoomtram tussen Hoorn en Medemblik. Maar de coronacrisis hakt er bij het museum stevig in. We gingen met directeur René van den Broeke in gesprek.

“De impact van de coronacrisis is groot”, vertelt René. “In januari kwamen de annuleringen van gasten uit Azië binnen. En dat was pas het begin. Ruim twee maanden was het museum gesloten en de stoomtram reed niet. Door de annuleringen en de tijdelijke sluiting zijn we zo’n 40.000 bezoekers misgelopen. We halen 80% van de inkomsten uit de bezoeken. Het mislopen van de bezoekers gaan we dus zeker merken. Zoals het er nu uit ziet, krijgen we te maken met een tekort van 250.000 euro in het werkkapitaal.”

Virtueel museum In de tussentijd heeft het team niet stilgezeten. Het museum opende haar deuren virtueel. René: “De wens bestond al een langere tijd, maar door de drukte van het rijden hadden we het nog niet tot uitvoering gebracht. Nu was de ruimte er wel. We zien het maar als een geluk bij een ongeluk. Het virtuele museum was een mooie kans om meer te vertellen over onze collectie.”

In beeld zijn Sinds 6 juni is het museum in het weekend weer geopend en rijdt de stoomtram weer. Vanaf 1 juli gaat de vertrouwde dienstregeling weer in: iedere dag behalve op maandag. De stoomtram rijdt alleen tussen Hoorn en Medemblik.

“We kunnen maar een derde van de bezoekers verwelkomen. Dat komt doordat we geen gebruik kunnen maken van de lijn tussen Hoorn en Enkhuizen. Het rendement is erg laag, maar we vinden het superbelangrijk om open en in beeld te zijn. Om onze vrijwilligers te motiveren en om het toerisme in de regio te stimuleren”, vertelt René.

Directeur René van den Broeke:

'Cultuur geeft de samenleving kleur en verrijkt. Musea vertellen verhalen over de geschiedenis. Die leert ons het heden beter te begrijpen.'

Culturele sector is belangrijk Naar de toekomst kijken vindt René lastig. Hij vertelt: “We realiseren ons dat we niet de enige zijn die te maken hebben met het mislopen van inkomsten. Maar onze continuïteit loopt gevaar. En de culturele sector is ontzettend belangrijk. Cultuur geeft de samenleving kleur en verrijkt. Musea vertellen verhalen over de geschiedenis. Die leert ons het heden beter te begrijpen. En dan laten we mensen ook nog gewoon een leuke dag beleven. Een win-winsituatie. Gelukkig is er een groot maatschappelijk draagvlak voor wat wij doen, maar we vragen in de lokale en bovenlokale politiek toch om gerichte aandacht voor dit probleem.”

Creativiteit en succes Het jaar is niet helemaal verloren gegaan. “De crisis dwingt tot creativiteit. Al zijn er maar drie dingen bereikt waarvan we eind dit jaar zeggen, goh, dit hadden we anders nooit uitgeprobeerd en zie eens hoe succesvol dat is... dan is er toch reden om een fles champagne open te trekken”, sluit René af.

Meer informatie Bent u benieuwd naar het virtuele museum? Of wilt u een rit reserveren? Dat kan via de website van de Museumstoomtram.