Hoorn stimuleert woningbouw in binnenstad

Afgelopen jaar besloot de gemeenteraad om de ontwikkeling van woningbouw in de binnenstad te stimuleren. Omdat het niet meer verplicht is om parkeerplaatsen op eigen terrein aan te leggen, wordt het op veel meer plekken in de binnenstad mogelijk om woningen en appartementen te realiseren.

De druk op parkeerplaatsen voor vergunninghouders is door de jaren heen opgelopen. Omdat er geen maximum aantal bewonersvergunningen was, waren er meer vergunningen dan parkeerplaatsen voor bewoners. Tegelijkertijd kon de bouw van nieuwe woningen vaak niet doorgaan, vanwege de verplichting om parkeerplaatsen op eigen terrein te realiseren.


Om de woningbouw in de binnenstad te stimuleren, besloot de raad om de parkeernorm te laten vervallen en een vergunningenplafond met wachtlijst in te voeren. Er is nu dus een maximum aantal parkeervergunningen voor bewoners. Nieuwe bewoners die een vergunning willen, kunnen zich melden en komen op een wachtlijst. In de tussentijd kunnen zij een vergunning aanvragen voor de parkeerterreinen voor lang parkeren, zoals het Pelmolenpad, het Transferium, de Lambert Meliszweg en het parkeerterrein bij het RAC.

Sinds het besluit meldden zich diverse ontwikkelaars met plannen voor meer woningen in de binnenstad. Een van de voorbeelden is het plan voor 43 appartementen in het kleine V&D pand (De Gruyter - www.wonenindegruyter.nl).