Museumstoomtram gestart met restauratie en uitbreiding

Het monumentale werkplaatsgebouw uit 1929 van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik in Hoorn wordt gerestaureerd, uitgebreid en klaargestoomd voor de toekomst. De huidige werkplaats is in april 2021 gesloten, omdat sinds april de bouw van de werkplaatsuitbreiding en de aanpassing van de sporensituatie in volle gang is. Begin oktober is met vele tonnen staal (zie foto) in een paar dagen tijd het geraamte van het nieuwe museumgebouw opgezet. Het herbestemmen van het werkplaatsgebouw is een belangrijke stap om te komen tot een thematisch museumpark over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland, dat de Museumstoomtram in de Poort van Hoorn realiseert. Uitvoering van het project moet leiden tot een jaarlijkse groei van 30.000 bezoekers.

Bouwen aan de Toekomst

Straks is hier ruimte voor de restauraties van historische treinen en trams. Ook kan hier straks de collectie van het museum veel beter worden gepresenteerd. Het gedeelte van het gebouw waar nu de historische stoomlocomotieven worden opgestookt wordt zodanig ingericht, dat het opwarmen op een duurzame manier kan gaan plaatsvinden. Het project Museumstoomtram bouwt aan de Toekomst is mogelijk gemaakt door: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Provincie Noord-Holland, Gemeente Hoorn, Nationaal Restauratiefonds, BPD Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Rabobank en BankGiro Loterij.

Open vanaf zomer 2022

Een bezoek aan de werkplaats is helaas niet meer mogelijk, nu er wordt gewerkt aan de bouw van de werkplaatsuitbreiding en aanpassing van de sporensituatie. Naar verwachting opent het museum de deuren van de werkplaats stapsgewijs weer, in de zomer van 2022.